نمازهای مستحبی بسیار است و آنها را «نافله» گویند و از میان نمازهای نافله، نافلههای شبانهروزی بیشتر سفارش شده است.
نوافلیومیه: با هر یک از نمازهای پنجگانهی شبانهروزی یک نماز مستحبی هست که آن را نافلهی آن نماز گویند. خواندن این نافلهها بسیار مهم است و ثواب و اجر زیاد برای آن ذکر شده است. علاوه بر اینها مستحب است در ثلث آخر شب، نافلهی شب بخواند. این نماز هم دارای خواص معنوی بسیار است و شایسته است بر آن مواظبت شود.
نافلههایشبانهروزی:1. نافلهی ظهر: هشت رکعت قبل از نماز ظهر. 2. نافلهی عصر: هشت رکعت قبل از نماز عصر. 3. نافلهی مغرب: چهار رکعت بعد از نماز مغرب. 4. نافلهی عشا: دو رکعت بعد از نماز عشا که نشسته خوانده میشود.5. نافله صبح: دو رکعت قبل از نماز صبح. 6. نافلهیشب: یازدهرکعت از نصف شب تا اذان صبح و بهتر در ثلث آخر شب.
در این شب هایِ طوفانی که عالم زیر و رو می شد
نهانی شب چراغ عشق را در سینه پروردم[1]
لطفا کمال دقت و حُسن سلیقه را به خرج دهید و پیش از این جلسه در خلوت خودتان متوسل به حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف شده و از ایشان بخواهید شما را در انجام خالصانه این آموزش یاری فرمایند:
دریا و کوه در ره و من خسته و غریب
ای خضر پی خجسته مدد کن به همتم[٢]
به جهت ساز و کاری که این دعا دارد بچه ها را با هماهنگی هایی که از پیش با مسئولین محترم مدرسه انجام داده اید به حیاط مدرسه یا باغ یا بوستانی مصفا ببرید و روی فرش هایی که از قبل تعبیه شده بنشانید.
وقتی در حال و هوا قرار گرفتند به ایشان بگوئید که آیا گنجی به شما بسپارم که تا عمر دارید از آن بهره ببرید و هر چه زمان بگذرد نه تنها از ارزشش کاسته نگردد بلکه انس تان هم بر فایده اش بیفزاید؟
سپس کوتاه از ارتباط و یاری خواستن امام عصرعجل الله تعالی فرجه الشریف بگوئید و وارد دعا و مختصاتش شوید اینکه کجایِ مفاتیح قرار دارد و اینکه در دعا محدودیت برایِ خود قائل نشوید که در برابر بی کران تنگ نظری کردن درست نیست؛ که: با کریمان کارها دشوار نیست.[٣]
وقتی تک تک بچه ها جای دعا را پیدا کردند واز هر کدامشان پرسیدید که کجاست و مفاتیح را بستند و دوباره توانستند بیابند آنگاه شرحی از نحوه انجام نماز و دعا بدهید و بخواهید که دو رکعت نماز ساده مثل نماز صبح بخوانند و سپس دسته جمعی با صوت خوش دعای پس از نماز را بخوانید.
خوش به سعادتتان که توانستید دانش آموزانتان را به شرفِ خواندنِ این دعا برسانید ولو اینکه همین یکبار در عمرشان بخوانند.
در اینجا هم از آن رو که بچه ها دهانشان به ذکر جانِ جانان، آن پرده نشین آسمان معطر گردیده و هم اینکه خاطره خوشی از این جلسه در ذهنشان نقش بندد از همکارانتان بخواهید شیرینی و شربت را میان دانش آموزان با احترام توزیع نمایند.
[1]سیاه مشق، ه.الف.سایه، نشر کارنامه
[2]دیوان حافظ به تصحیح و توضیح دکتر پرویز ناتل خانلری، شرکت سهامی انتشارات خوارزمی
[3]مثنوی معنوی مولوی، تصحیح رینولد آر نیکلسون، مطبعه بریل
می دانید امامان علیهم السلام ما، به ما یاد داده اند که هر وقت به زیارت حرم یکی از آن ها می رویم و یا از فاصله ای دور و از شهر خودمان زیارتنامه آنان را می خوانیم، دو رکعت نماز هم به جا بیاوریم و ثوابش را به ایشان هدیه کنیم.
مگر پیامبر صلی الله وعلیه و له و سلم نفرموده بودند: "نماز نور چشم من است" یا مگر نشنیده اید که فرمودند: "من از دنیای شما سه چیز رادوست می دارم و اولین آن سه چیز نماز است "پس نماز بهترین هدیه است و ما بهترین و گرامی ترین هدیه را برای گرامی ترین و عزیزترین محبوبانِ خودمان، یعنی معصومان علیهم السلام در نظر می گیریم.
زیارت اهل بیت علیهم السلام و توجه به ایشان خیلی توصیه شده و ثواب و برکت فراوانی دارد و بیش از همه توجه دائمی و ارتباط پیوسته قلبی با حضرت امام زمان علیه السلام توصیه و سفارش شده است؛ چرا که ایشان حجت حاضر خدا بر زمین و صاحب این عصر و زمان هستند.
بسیاری از مۆمنان و دوستداران و منتظران واقعیِ حضرت ثواب اعمال مستحبی خود را به امام زمان علیه السلام هدیه می کنند و به این وسیله دوستی و علاقه خود را به امام نشان می دهند. در اینجا جا دارد که ضمن آوردن مثال هایی به روشن شدن و جا افتادن بحث کمک کنید مثلا توضیح دهید که عده ای به نیابت از امام زمان علیه السلام حج عمره انجام می دهند، روزه می گیرند، صدقه می دهند و نماز می خوانند و احیانا اگر شاهد مثال هایی از خود یا اطرافیان و یا علما بوده اید برایِ بچه ها نقل کنید.