مسجد ردّ شمس بر تپه مرتفعی در شرق مسجد قبا قرار گرفته است و چون نور خورشید در اولین زمان طلوع، به این مسجد میتابد، آن را «شمس» نامیدهاند. البته برخی، آن را با مسجد فضیح اشتباه گرفتهاند؛ درحالیکه مسجد فضیح در عوالی و این مسجد میان قبا و عوالی است. بر اساس اعتقاد شیعه، این مسجد، مکان بازگشت خورشید برای اقامه نماز عصر حضرت علی علیه السلام است؛ یعنی حادثه رد شمس در این مکان رخ داده است.
گویند «رسول خدا صلی الله علیه و آله در این مکان بر زانوی علی علیه السلام به خواب رفت. هنگامی که بیدار شد، خورشید غروب کرده بود. آن حضرت به علی علیه السلام فرمود: آیا نماز عصر خواندهای؟ علی علیه السلام فرمود: خیر. پیامبر دست به دعا برداشت و فرمود: خدایا، اگر علی در طاعت تو و رسول توست، خورشید را بر او بازگردان. اسماء میگوید: من دیدم که خورشید ـ پس از غروب کردن ـ بر کوهها و زمین نورافشانی کرد و علی علیه السلام نماز عصر را به جا آورد».1
روایت کردهاند که روزی عبدالله بن مسعود تکبیر اول نماز را درک نکرد. پس برای جبران آن، بردهای آزاد کرد. بنابراین، به پیامبر گفت: تکبیر اول را فراموش کردم؛ پس بردهای آزاد کردم. آیا فضیلت آن را یافتهام؟ پیامبر در پاسخ فرمود: خیر. ابن مسعود دو برده دیگر آزاد کرد و گفت: آیا فضیلت آن را یافتهام؟ حضرت در پاسخ فرمود: خیر. پس سه برده دیگر آزاد کرد و گفت: آیا فضیلت آن را یافتهام؟ آن حضرت در پاسخ فرمود: خیر، اگر هرچه در زمین وجود دارد، مالِ تو باشد و آنها را در راه خدا بدهی، فضیلت آن را نمییابی.1
عطاء بن ابیریا میگوید: «روزی نزد عایشه رفتم و پرسیدم: شگفتانگیزترین چیزی که در عمر خود از پیامبر دیدی، چه بود؟ او گفت: همه کارهای پیامبر، شگفتانگیز بود، ولی از همه عجیبتر این بود که شبی از شبها، پیامبر در خانه من به استراحت پرداخت. هنوز آرام نگرفته بود که از جا برخاست و لباس پوشید؛ وضو گرفت و به نماز ایستاد. آنقدر در حال نماز و در جذبه خاص الهی اشک ریخت که جلوی لباسش از اشک چشمش، تر شد. سپس سر به سجده نهاد؛ چندان گریست که زمین از اشک چشمش تر شد و همچنان تا طلوع صبح، منقلب و گریان بود.
هنگامی که بلال، او را به نماز فراخواند، پیامبر را گریان دید. عرض کرد: چرا چنین گریانید؛ شما که مشمول لطف خدا هستید؟ آن حضرت در پاسخ فرمود: «اَفَلا أکُونُ عَبْداً شَکُوراً؛ آیا نباید بنده شکرگزار خدا باشم؟»
چرا نگریم؟ خداوند در شبی که گذشت، آیههای تکاندهندهای بر من نازل کرده است؛ سپس آن آیهها را خواند و در پایان فرمود: «وَیَلُ لِمَنْ قَرَئَها وَ لَمْ یَتَفَکَّر فیها؛ وای به حال کسی که آنها را بخواند و در آنها نیندیشد».1
از مهم ترین ارزشهاى اسلامى ، عدالت ورزى و عدالت گسترى است . در نماز نیز عدالت و محبوبیّت اجتماعى دو شرط مهم براى امام جماعت است .
اگر مردم امامت شخصى را قلبا قبول نداشته باشند، ولى او خودش را همچنان امام جماعت قرار بدهد نمازش قبول نیست . همچنین براى کسانى که در صف اوّل نماز قرار مى گیرند، صفات وکمالاتى مطرح شده که این صفات خود یک نوع زنده کردن ارزش هاى معنوى است . یعنى در جامعه هرگروه که به عدالت و تقوى نزدیک ترند باید جلوتر ومحترم تر باشند.
پاسخ:
امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: «مَثَل نماز، مَثل نهری است که روزی پنج مرتبه در آن خود را شستشو داده و چرکی در بدن باقی نمیماند. نماز، کفاره گناهاناست، مگر گناهی که موجب خروج فرد از ایمان شود»
عَنْعَلِی (علیهالسلام) قَالَ «الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ کفَّارَةٌ لِمَا بَینَهُنَّ مَا اجْتَنَبَ الْکبَائِرَ وَ هِی الَّتِی قَالَ اللَّهُ إِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئاتِ ذلِک ذِکری لِلذَّاکرِینَ»؛ نمازهای یومیه، کفاره گناهانی است که مابین نمازها انجام میگیرد. به شرط آنکه از گناهان کبیره اجتناب شده باشد. چرا که خداوند فرموده است: حسنات ونیکیها (نماز)، بدیها و گناهان را از بین میبرد.
خانواده، یکی از مهم ترین نمادهای اجتماعی است که در سازندگی و شکوفایی و یا تخریب شخصیت انسان بسیار مؤثر است. از آن جا که بخش زیادی از شخصیت تربیتی انسان در دوران کودکی شکل می گیرد، خانواده از مهم ترین عوامل تربیتی انسان ها به شمار می آید؛ زیرا کودک از آغاز تولد، با اعضای خانواده به سر می برد و بیش ترین همانندسازی و الگوبرداری را در دوران کودکی از اهل خانواده، به ویژه پدر و مادر می گیرد. انسان ها به ویژه کودکان، همواره در حال همانندسازی و تأثیر پذیری از محیط و افراد هستند. به همین دلیل، رفتار کودکان بیشتر از همه به رفتار پدر و مادر و اهل خانواده شباهت دارد.
این مقاله با هدف آسیب شناسی بی توجهی به حقیقت نماز و ارائه ی راهکارها در جهت رفع آسیبها در اقامه نماز با استفاده از روش اسنادی تهیه شده است ابتدا به بررسی جایگاه نماز در و زندگی فردی و اجتماعی و تکامل انسان پرداخته شده است آنگاه آسیبهای بیتوجهی به نماز مانند عدم آشنایی با فلسفة نماز، احساس عقب ماندگی، تنبلی و تن پروری، سهل انگاری، غرق شدن در زندگی مادی، تربیت غلط خانوادگی، دوستان و محیط اجتماعی فاسد، برخوردهای نامناسب برخی افراد مذهبی مطرح شده و سپس راهکارهایی مانند آشنایی با فلسفه نماز، دوری از پرخوری و پرخوابی و شهوترانی، امیدواری به رحمت خداوند، اختصاص بهترین اوقات برای اقامه نماز، هماهنگی گفتار و عمل مربیان و والدین،قطع رابطه با دوستان ناباب، فعال شدن رسانه ها در جهت دادن اطلاعات و معرفی الگوهای مناسب، کوشش مسئولان در جهت اصلاح جامعه، بیان شده است. در نهایت نتیجه گیری بعمل آمده است.
کلید واژگان: آثار نماز- آسیب شناسی- خداوند- دین اسلام- نماز
مقدمه:
انسان در میان مخلوقات برترین موجودی است که بالاترین استعداد تکامل را دارد از نقطه صفر آغاز به حرکت کرده و به سوی بی نهایت همچنان پیش می رود و چرخ تکامل او اگر در مسیر حق باشد، متوقف نخواهد شد. از طرفی عبادت مکتب عالی تربیت و است، اندیشه انسان را بیدار می کند و فکر او را متوجه بی نهایت می کند، گرد و غبار گناه و غفلت را از دل و جان می شوید، صفات عالی انسانی را در وجود او پرورش می دهد، روح ایمان را تقویت و آگاهی و مسئولیت به انسان می بخشد. (مکارم شیرازی، ج 11، 1362:145)
حلقه اتصال انسان به مبدأ آفرینش می باشد و باعث تخلق انسان به صفات ملکوتی می شود.
بارزترین شکل عبادت، نماز است که مهمترین عامل ذکر و بهترین رافع غفلت است. نماز روح تشکر و سپاس را در نمازگزار تقویت می کند. نماز پیوستن به خدا و بریدن از غیر اوست. تسلیم و رضا به قضای خداوند متعال است. نماز اطاعت از خدا و پرهیز از عصیان است نماز موجب تقوی و تقوی نیروی تشخیص حق از باطل را به نمازگزار می دهد. نمازگزار خدا را ناظر بر اعمال خود می داند و عالم را محضر خدا می داند و در محضر خداوند معصیت نمی کند.
گاهی انسان به دلایل مختلف فریفتة ظواهر مادی دنیا می شود و غرق شدن در زندگی مادی او را در وادی بی خبری و غفلت از حقایق می اندازد و او را از خود بیگانه می سازد، آدمی با آلوده شدن به صفات پست حیوانی ایمان خود را ضایع می کند، به انواع گناهان دست می زند در این راه، شیطان قسم خورده نیز به تزیین زشتیها می پردازد و بیش از پیش او را در منجلاب ذلت و نیستی فرو می برد. اینجاست که گویی همه عوامل دست به دست هم داده تا او از اصل خود بیگانه شود و خدای خود را فراموش کند.
ما در این مقاله در پی آنیم که به آسیب شناسی بی توجهی به حقیقت و جایگاه نماز پرداخته و راهکارهایی را در جهت رفع آسیبها بیان کنیم.
تمام مراجع معظم تقلید در شرایط وضو فرموده اند یکی از شرایط صحیح بودن وضو این است که مانعی از رسیدن آب بر عضوی که باید در وضو شسته یا مسح شود نباشد. بنابراین قبل از وضو باید هر چیزی که مانع رسیدن آب به اعضاء وضو است برطرف شود و از آن رو که لاک ناخن و رنگهایی که دارای جرم هستند مانع رسیدن آب می شوند باید از اعضاء وضو بر طرف شوند و الا وضو باطل است.
وضو، طهارت معنوى است براى حضور در پیشگاه محبوب حقیقى و مقدمه معراج آدمى است از خاک به ملکوت.
امام رضا علیه السلام مى فرماید: آن که به عبادت خداى بزرگ مى ایستد، باید خود را از آلودگى ها پاک کند، از سستى و بى حالى دور باشد و با وضو خود را براى سخن گفتن با خداى توانا، پاک و آماده سازد.
وظیفه آگاهان جوامع اسلامی برای ادای حق معرفت نماز
مقام معظم رهبری درباره وظیفه آگاهان جامعه در قبال حق نماز میفرمایند:
اگر چه درباره نماز سخنان گزیده و پرمغز از ائمه معصومین علیهم السلام) و نیز از متفکران و صاحب نظران دینی، دلهای هدایت ویژه را روشن ساخته و به حقیقت و حکمت این فریضه بزرگ الهی آشنا کرده است، با این همه باید گفت؛ جایگاه بلند پایه نماز هنوز برای بسیاری از مردم، حتی آنان که نماز را فریضه میدانند و به جای میآورند، بدرستی شناخته نیست.
بی شک آگاهان جوامع اسلامی در این باب وظیفهای سنگین بر عهده دارند و جای آن است که همه روشهای تبیین و روشنگری برای ادای حق معرفت نماز به کار گرفته شود.
نماز، اولین قدم سلوک الی الله
رهبر انقلاب نماز را اولین قدم سلوک إلی الله دانسته تأکید میکنند:
نماز، معبر اصلی برای سلوک انسان در راهی است که ادیان الهی در برابر آدمی نهادهاند تا بتوانند از آن به هدف و غایت اصلی حیات؛ یعنی رستگاری و خوشبختی دنیا و آخرت دست یابد.
نماز، اولین قدم سلوک الی الله است ولی ظرفیت این عامل الهی به اندازهای است که در اوج کمال بشری نیز میتواند بال پرواز انسان عرشی شود، تا آن جا که برترین انسان تاریخ؛ یعنی پیامبر گرامی اسلام میفرماید:
«نماز نور چشم من است» و در هنگام فرا رسیدن وقت نماز از مۆذن خود میخواهد که با سر دادن بانگ اذان، جان او را کامیاب و سرشار از راحت و امنیت سازد.
نماز، یکی از عوامل مهم انضباط و انتظام اجتماعی
ایشان برای نماز تأثیرات اجتماعی نیز قائلند و در اینباره میفرمایند:
شاید بتوان گفت هیچ عامل عبادی دیگری اینگونه در همه مراحل تکامل معنوی انسان، برای او کارگشا و نیروبخش و پیش برنده نیست.
نماز از آنجا که اولا سلامت و تعالی اخلاقی و معنوی به افراد جامعه میبخشد، و ثانیا از آن رو که با شکل و محتوای ویژه خود، نمازگذار را به انضباط میکشاند و از بیهودگی و ولنگاری نجات میدهد، بحق باید یکی از عوامل مهم انضباط و انتظام اجتماعی شناخته شود.
شرایط تحقق فوائد نماز
آیت الله العظمی خامنهای برای تحقق فوائد نماز شرایطی ذکر میکنند. ایشان معتقدند:
اگر نماز با حضور و از سر شوق و در هنگام فضیلت در میان مردم رواج پیدا کند، اینها دستاوردهای قطعی آن مردم خواهد بود. بدیهی است که نماز از سر کسالت و بیحضور یا خود نمایانه هیچ یک از این فوائد را نخواهد داشت.
سید علی خامنهای، اخلاق و معنویت در آینه مقام معظم رهبری، ص 157-158، تهران: مۆسسه فرهنگی قدر ولایت، 1380
دوش گفتم ای نماز ای نـور دین *** ای ستون دین اسـلام مبین