موضوعات مطالب
آرشيو مطالب
صفحه ها
آمار و امكانات
درباره وبلاگ

هرچند تاكنون درباره نماز ، پایگاه ها و صفحات مجازی ارزشمندي نشر يافته است، ولي در رسانه سعی داشته ایم با نگاه نو ، تدوين و دسته بندي مناسب جوانان و نوجوانان را به این مسیر رهنمون باشیم. اين مجموعه شامل بخش ها و موضوعات مختلفي شامل : جايگاه والاي نماز در ميان عبادت ها ،آثار و برکات نماز بر روي فرد و جامعه و نقش نماز در زندگي و روش هاي آن معلوم مي گردد. و دراین راستا راهكارهاي جذب كودك و نوجوان به نماز مانند: تشويق و تحسين، كردار نه گفتار، اخلاق خوش و اُنس با كودك و نوجوان، ميانه روي و... با بیان حکایات ، احادیث ، الگوها و... آورده شده است. باشد که این مجموعه ما و فرزندانمان را در مسیر برپا كنندگان نماز یاری گر باشد.
سایر امکانات
پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله : اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو مى كند كه سراسر سال، رمضان باشد
آثار و برکات نماز جماعت بر پرتو قرآن و احادیث
کته تاریخی جالب توجه در این است که آن هنگام که پیامبر اکرم (ص) و امیرمومنان علی (ع) و حضرت خدیجه (س) تنها مسلمان روی زمین بودند نماز را به جماعت می خواندند عفیف کندی می گوید :
من تاجر بودم سالی به مکه آمدم امر بس شگفتی را مشاهده نمودم، دیدم همه ی مردم به بتهای چوبی وفلزی و سنگی در کعبه متوجه هستند در این میان فقط سه نفر به سوی شام (مسجد الاقصی) عبادت می کنند عباس بن عبدالمطلب نزد من بود از او پرسیدم اینها چه کسانی هستند و چه می کنند؟ گفت : آن مرد که جلو ایستاده برادر زاده ام «محمد» است و پسری که سمت راست او ایستاده برادر زاده دیگرم «علی» است و زنی که با آنها نماز می گذارد «خدیجه» همسر «محمد» است و زیر آسمان خدا جز این سه نفر کسی بر این آیین نیست (ابن اثیر اسد الغابه ج 3 ص 414 ، مصر ، بی تا)
نماز جماعت به عنوان مظهر تشکل و نظم در اسلام می باشد ، در مسجد یا هرکجا حتی در میدان کارزار و همه ، غنی و فقیر، توانگر و ناتوان ، پیر و برنا، مرد و زن ، همه در کنار هم به جماعت ایستاده اند و امام در جلو و در پایین ترین سطح قرار دارد. و حتی در جاهایی مانند دشت شیب دار اگر امام بیش از چهار انگشت بسته بالاتر از مامومین قرار گیرد نماز اشکال دارد (به نقش عملی آن در جامعه توجه شود) و همه هماهنگ و تا قبل از این که امام کاری را انجام دهد دیگران نباید پیشروی کنند و حتی اگر درجایی سهواً کاری را انجام داند باید برگردند و با امام هماهنگ شوند و اگر عقب افتادند خود را برسانند .
آیاتی از قرآن کریم و روایات فراوانی درباره آثار و برکات نماز جماعت وجود دارد که در این مقاله به آن پرداخته شده است .

مقدمه

« ان الله یدافع عن الذین آمنوا ... الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلاة ...» (حج 38 و 41)
همانا خداوند از مومنان دفاع می کند ... کسانی که چون در زمین به آنها قدرت دادیم نماز را بر پا نمودند .
«نماز» کلمه ای پهلوی به معنی پرسش ، بندگی ، طاعت ، نیاز و سجود است .
در زبان عرب «صلاة» اسم در محل مصدر است که در دو باب (فعل یفعل) و (فعل یفعل) در ثلاثی مجرد به کار رفته است و در باب های افعال (اصلاء) تفعیل (تصلیه) افتعال (اصطلاء) و تفعل (تصلی) به کار رفته است و معانی آن عبارت است از :
1. توجه و انعطاف ، علامه طباطبایی در تفسیر المیزان ذیل آیه 43 سوره احزاب این معنی را جامع ترین معنا می داند .
2. دعا
3. تعظیم و تبریک
4. تقدس و تحمید و تسبیح
5. صلاء و نار و آتش ، حرارت و گرما، برافروختن آتش ، بریان وبرشته نمودن ، گرم و سرخ و داغ کردن سوزاندان داخل آتش نمودن و چشیدن آتش .
6. استغفار و طلب آمرزش
صلاه از جانب خدا رحمت و برکت از جانب ملائک استغفار و تسبیح و از سوی مردم، دعا و تضرع است .
وقتی در نماز تکبیره الاحرام گفته می شود انسان رابه این اندیشه وا می دارد که همه ی آفرینش با تمام شکوه و عظمتش در مقابل خالق هستی بخش کرنش می کند و خداوند بزرگتر از آن است که در وصف آید یعنی همان مبداء و بی نهایت عظمتی که انسان با بر پا داشتن نماز با او هماهنگ می شود و کلمه ای که می تواند بیانگر این شکوه باشد همان «الله اکبر» است لذا نماز گزار سیر تکاملی و ملکوتی خود را می یابد و با خود می گوید اگر همه ی مشکلات و یا شیاطین جن و انس بر من بشورند من با عصای اعجاز آمیز نماز خود را با عظمت و قدرت بی حد الهی پیوند می زنم و از او که مافوق قدرتهاست مدد می جویم و با ردائی پاک و قلبی مملو از عشق به خالق ، اهریمنان درونی وبیرونی را کنار می زنم و در دریای الوهیت ذات اقدس الهی پیوند می زنم .
راغب اصفهانی در مفردات طی روایتی می نویسد : « المصلین کثیر و المقیمین لها قلیل » نماز خوان ها بسیارند ولی برپا دارندگان آن اندکند . در قرآن کریم واژه صلاه و مشتقات آن 129 بار به کار رفته است و مومنان را اقامه کنندگان نماز می شمارند و درباره افراد سست ایمان می فرماید : « فویل للمصلین الذین هم عن صلاتهم ساهون » (ماعون 5) بدون شک یکی از راه های اقامه و برپا داشتن نماز ، جماعت برگزار نمودن این فریضه الهی است .
اساساً در بسیاری از ادیان عبادت به صورت دسته جمعی برگزار می شود و در اسلام نیز باید تا حد امکان ، نماز به جماعت برگزار گردد. در این نوشتار به بررسی آثار و برکات نماز جماعت در پرتو قرآن و احادیث پرداخته می شود و به امید آن که با عمل به این سنت الهی ، از نمازگزاران حقیقی محسوب گردیم .
ان شاء الله .

الف) قرآن

نماز به جماعت ودر مسجد

«و اقیموا الصلاة و آتوالزکاة و ارکعوا الراکعین » (بقره : 43)
نماز را بر پا دارید و زکات را بپردازید و همراه رکوع کنندگان رکوع کنید .
«واقیموا وجوهکم عند کل مسجد» (اعراف 29)
درهر مسجدی روی خود را به سوی خدا کنید .
در دو آیه فوق لزوم پای بندی به حضور در مسجد و برگزاری نماز جماعت تصریح شده است و در احادیث متعدد که متذکر آن خواهیم شد تقید به نماز جماعت مورد سفارش موکد است .

دستور به نماز جماعت حتی برای زنان

« یامریم اقنتی و اسجدی و ارکعی مع الراکعین » (آل عمران 43)
ای مریم برای پروردگار اطاعت کن و سجده به جای آور و با رکوع کنندگان رکوع کن!
طبق آنچه در روایات صحیح ذیل این آیه آمده است نور مقدس پنج تن آل عبا یعنی پیامبر عظیم الشأن(ص) و امیرمؤمنان(ع) و فاطمه زهرا(س) و امام حسن و امام حسین(ع) را به مریم(ع) نشان دادند و از وی خواسته شد که به داخل قدس برود و با آنان نماز بگذارد و از و چنین کرد . بسیاری از علما و فقهای شیعه با توجه به این آیه فتوا بر استجاب جماعت حتی برای زنان داده اند زیرا بسیاری از کارهای دشوار را اسلام از دوش زنان برداشته است مانند جهاد، ولی در خصوص نماز جماعت با رعایت شرایط ، حضور استحباب دارد .



برچسب :
نوشته شده در جمعه 1394/4/19 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر

X