از رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم پرسیدند: چرا پیش از نماز اذان و اقامه مستحب است ولی در مورد سایر عبادات چنین نیست؟ حضرت فرمود: به خاطر اینکه نماز ، شبیه حالتهای مختلف انسان در قیامت است. اذان به «نفخه اول» شباهت دارد که با نفخه اول و دمیدن اسرافیل در صور همه مردم میمیرند و از همین جاست که نشستن و سجده کردن بعد از اذان مستحب است (سجده اشاره به مرگ و بازگشت انسان به خاک و زمین است) و اقامه نماز ، شبیه «نفخه دوم» است که با نفخه دوم و دمیدن اسرافیل در صور ، در مرتبه دوم مردگان زنده میشوند، که خدای تعالی فرمود:
«گوش فرا ده و منتظر روزی باش که منادی از مکانی نزدیک ندا میدهد.» (سوره ق _41) و قیام در نماز مانند برخاستن مردم از قبرهاست چنانچه فرمود: «روزی که مردم در پیشگاه پروردگار جهانیان میایستند» (سوره مطففین _ 6) و بلند کردن دستها هنگام گفتن تکبیرة الاحرام شبیه دست دراز کردن برای گرفتن نامه اعمال در قیامت است که خدای بزرگ فرمود:«کتابت را بخوان، کافیست که امروز خود حسابگر خویش باشی» (سوره اسرا _ 14)
و رکوع نماز ، به خضوع خلایق در پیشگاه خالق شباهت دارد، چنانکه فرمود:«و در آن روز همه چهرهها در برابر خداوند حیّ قیوم خاضع میشود.»(سوره طه _ 111) و سجود نمازشبیه سجود بندگان برای خدای جهان (در قیامت) است که فرمود:بخاطر آورید روزی را که ساق پاها از وحشت برهنه میگرددو دعوت به سجود میشوند.» (سوره قلم _ 42) و تشهد نماز شباهت دارد به زانو زدن خلائق در پیشگاه خدای متعال در روز قیامت.(1)
خداوند متعال برای هر یک از پیامبران ، معراج خاصی مقرر فرمود و برای مومن هم معراجی قرار داد. معراج حضرت آدم علیهالسلام آن بود که از عدم بوجود آمد و ساکن بهشت شد «ای آدم! تو و همسرت در بهشت ساکن شوید» (سوره اعراف _ 19)
.... و معراج خاتم الانبیاء محمد مصطفی صلیاللهعلیهوآلهوسلم این بود که از آسمانها گذشت و به مقام (اَواَدنی) رسید. «پاک ومنزه است خدایی که بندهاش را در یک شب ، از مسجد الحرام به مسجد الاقصی برد» (سوره اسرا _ 1)
تمامی این موارد معراج پیامبران بود و معراج مومن نماز است.«نماز معراج مومن است» (پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم )(2)
هر نماز گزاری در شبانه روز ده بار سوره حمد را میخواند و چون این سوره هفت آیه دارد میشود هفتاد آیه ، بعد از حمد سوره دیگری هم باید خوانده شود. اگر فرض کنیم سوره توحید باشد که پنج آیه دارد و در جوع میشود پنجاه آیه ، بنابراین مجموعه آیاتی که نمازگزار باید در هر شبانه روز بخواند یکصد و بیست آیه خواهد بود و تلاوت این تعداد آیه در هر روز ، قرآن را از مهجوریت بیرون میآورد.
و رابطه انسان با قرآن را زیاد میکند. به علاوه قرآن و نماز بارها کنار هم آمدهاند از جمله در سوره فاطر آیه 29 میخوانیم «کسانی که قرآن تلاوت میکنند و نماز به پا میدارند» و در سوره اعراف آیه 170 چنین آمده است: «کسانی که به قرآن تمسک کرده و نماز به پا میدارند» آری قرآن و ناز هم در کنار هم هستند و هم در درون هم.(3)
پیامبر اکرمصلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمود: امت من چهار گروهند:
قرآن فوائد فراوانی برای نماز ذکر میکند میفرماید: «انّالصلوﺓ تنهی عنالفحشاء والمنکر». نماز جلوی زشتی را میگیرد زیرا طهارت است، شرایط و آدابی دارد، حلّیت مکان میطلبد و حلّیت لباس میطلبد. بعضی وجوبی است ، بعضی مستحبی و بعضی عنوان ادب و دستور و سنت را دارد. این مجموعه نماز را میسازد.
البته چون جهان طبیعت ، جهان تاثیر و تاثر متقابل است همانطور که «نماز نهی میکند از فحشا ومنکر» فحشا هم نهی میکند از نماز یعنی «انّالفحشا تنهی عن الصلوﺓ». کسی که اهل فحشا و منکر است توفیق خواندن نماز ندارداینها یک تضاد متقابل دارند. ممکن نیست که نماز جلوی فحشا را بگیرد ولی فحشا اثر منفی در مورد نماز نگذارد.
همانطور که نمازگزار از فحشا منزه است انسان فحاش یا فاحش یا بدعمل هم توفیق انجام دادن نماز را ندارد. اگر نماز جلوی معصیت را میگیرد، معصیت هم توفیق نمازگزاردن را سلب میکند، یا نمیگذارد انسان نماز بخواند یا اگر هم نماز خواند فقط برای ادای تکلیف است. کسی که از نماز لذت نبرد اهل نماز نیست.(5)
تفسیر سوره ابراهیم/ آیهالله جوادی آملی
منبع: مرکز تخصصی نماز قم