موضوعات مطالب
آرشيو مطالب
صفحه ها
آمار و امكانات
درباره وبلاگ

هرچند تاكنون درباره نماز ، پایگاه ها و صفحات مجازی ارزشمندي نشر يافته است، ولي در رسانه سعی داشته ایم با نگاه نو ، تدوين و دسته بندي مناسب جوانان و نوجوانان را به این مسیر رهنمون باشیم. اين مجموعه شامل بخش ها و موضوعات مختلفي شامل : جايگاه والاي نماز در ميان عبادت ها ،آثار و برکات نماز بر روي فرد و جامعه و نقش نماز در زندگي و روش هاي آن معلوم مي گردد. و دراین راستا راهكارهاي جذب كودك و نوجوان به نماز مانند: تشويق و تحسين، كردار نه گفتار، اخلاق خوش و اُنس با كودك و نوجوان، ميانه روي و... با بیان حکایات ، احادیث ، الگوها و... آورده شده است. باشد که این مجموعه ما و فرزندانمان را در مسیر برپا كنندگان نماز یاری گر باشد.
سایر امکانات
پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله : اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو مى كند كه سراسر سال، رمضان باشد
جایگاه نماز در اسلام
 

نماز و پایه های دین

عن ابی جعفر علیه السلام قال:

بنی الاسلام علی خمسة اشیاء:

علی الصلاة، و الزکوة و الحج و الصوم و الولایة.

امام باقر علیه السلام فرمود:

اسلام بر پنج چیز بنا شده است:

نماز، زکات، حج، روزه و ولایت اهل بیت علیهم السلام.

بحار، ج 82، ص .234


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
سهل انگاری در نماز و ترک آن
 تحقیر نماز

قال الصادق علیه السلام:

شفاعتنا لا تنال مستخفا بصلاته.

امام صادق علیه السلام فرمود:

شفاعت ما به کسی که نمازش را سبک بشمارد نمی رسد.

بحار، ج 82، ص 227



برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
نماز از دیدگاه علم

رامشاندرندر تحقیقی که در مورد وضعیت بدن انسان هنگام نمازخواندن، با مجموعه‏ای از پژوهشگران آمریکایی انجام داد، به فعالیت بیشتر مغز انسان و آرامش روحی هنگام نماز آگاه شد.

در این تحقیق علمی، مشخص شدن این وضعیت پس از 50 ثانیه از آغاز نماز آشکار می‏شود.

دراین تحقیق آمده است: میانگین ضربان قلب و احتمال لخته شدن خون به صورت مشترک در حین نماز بین20 الی 30 درصد کاهش می‏یابد و همچنین پوست بدن مقاومت بیشتری پیدا می‏کند.

همچنین در عکس‏هایی که از مغز در هنگام نماز گرفته شده است، فعالیت مغز نمازگزار به صورت قابل توجهی در مقایسه با حالت‏های عادی افزایش پیدا می‏کند و نورون‏های عصبی به صورت نورانی در اشعه‏های دریافتی از مغز به نمایش در می‏آید.

روزنامه واشنگتن‏پست در این رابطه نوشت: این تحقیقات علمی اسرار نهان مغز انسان را روشن می‏کند.روزنامه ساینس نیز در شماره گذشته خود با تقدیر از اینگونه تحقیقات بر رابطه قطعی دین و علم تاکید کرد.

برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
نماز از دیدگاه قرآن
 پدید آورنده : حجة الاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی ، صفحه 18

نماز در تمام ادیان الهی به عنوان برترین آیین عبادی و رکن معنویت و ارتباط با خداوند مطرح بوده است . درخواست حضرت ابراهیم (ع) چنین بوده است که: «رب اجعلنی مقیم الصلوة و من ذریتی . . . ; (1) پروردگارا، من و ذریه ام را برپا دارنده نمازقرار ده » . به حضرت موسی (ع) در کوه طور خطاب شد: «اننی انا الله لا اله الا انا فاعبدنی و اقم الصلوة لذکری; (2) همانا

من الله هستم، معبودی جز من نیست مرا پرستش کن و نماز را برای یاد من برپا دار» .

حضرت عیسی (ع) می گوید: «. . . و اوصانی بالصلوة والزکاة ما دمت حیا; (3) . . . و مرا توصیه به نماز و زکات مادام که زنده ام کرده است » .

و در چند جای قرآن سخن از میثاق بنی اسرائیل است که بخشی از مواد آن اقامه نماز است . (4)

در آیین مقدس اسلام نیز «نماز» جایگاه ویژه ای دارد و در قرآن کریم بر آن تاکید فراوان شده است .

در این کتاب الهی وظایفی برای مسلمانان، در مقابل نماز مقرر شده است . این وظایف عبارتند از:


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
اهمیت و فضیلت نماز

برتری نماز

قال امیرالمؤمنین علیه السلام:

اوصیکم بالصلاة و حفظها، فانها خیر العمل و هی عمود دینکم.

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود:

شما را به نماز و مراقبت از آن سفارش می کنم چونکه نماز برترین عمل و ستون دین شماست .

بحار، ج 82، ص 209

حدیث سیزدهم


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
امام جماعت

امام جماعت

در نماز جماعت، آنکه جلو مى ایستد و مردم به او اقتدا مى کنند،«امام »نام دارد.بعضى نیز به او«پیشوا»مى گویند.در نظام اجتماعى سیاسى اسلام،آنکه پیشوایى جمعى را به عهده دارد،باید از یک سرى فضیلت ها و برترى ها برخوردار باشد،تا فضایل او،الهام بخش دیگران نیزباشد.در نماز جماعت نیز،پیش نماز،باید در علم و عمل و تقوا و عدالت،برتر از دیگران باشد.

در حدیث مى خوانیم:«فقدموا افضلکم » و«فقدموا خیارکم »، یعنى با فضیلت ترین و بهترین خودتان را جلو بیندازید و به او اقتدا کنید.

احادیث،در این باره،بسیار است .به چند نمونه اشاره مى کنیم:

امام جماعت،باید کسى باشد که مردم به ایمان و تعهد او اطمینان داشته باشند. امام صادق (ع) فرمود: «امام جماعت،رهبرى است که شما را به سوى خدا مى برد،پس بنگرید که به چه کس اقتدا مى کنید». ابوذر فرمود:امام شما،در قیامت،شفیع شماست.پس شفیع خودتان را از افراد سفیه و فاسق قرار ندهید. اقتدا کردن به افراد ناشناخته و آنان که در دین یا امامت،غلومى کنند،نهى شده است. افرادى که در جامعه،بخاطر گناه علنى، شلاق خورده اند،یا از طریق نامشروع،بدنیا آمده اند،حق امام جماعت شدن ندارند. امام جماعت، باید مورد قبول مردم باشد،و گرنه آن نماز،مورد قبول درگاه خداوند نیست. امام صادق (ع) در تفسیر این آیه شریفه «خذوا زینتکم عند کل مسجد» می فرمایند: هنگام رفتن به مسجد،زینت خود را همراه داشته باشید.

فرمود: زینت مسجد،پیشواى شایسته و امام جماعت مسجد است. البته پوشیدن لباس پاک و داشتن وقار و عطر زدن و...نیز درروایاتى به عنوان «زینت مسجد»آمده است.

امام باقر(ع)فرمود:«امام جماعت باید از افراد اندیشمند و صاحب فکر باشد». رسول خدا(ص) فرمود: «کسى که پشت سر امام عالم نماز بخواند،گویا پشت سر من و حضرت ابراهیم،نماز خوانده است ». از مجموع این احادیث،موقعیت حساس امامت جماعت شناخته مى شود.

منبع : کتاب تحریرالوسیله، امام خمینی (ره)، ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی.


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
سریع خواندن نماز جماعت

«عصر پیامبر بود. ظهر فرا رسید؛ مؤذن در مسجدالنبی اذان ظهر را گفت و مردم را به شرکت در نماز جماعت با پیامبر دعوت کرد. پیامبر به مسجد آمد، مسلمان‌ها ازدحام کردند و صفوف نماز تشکیل و نماز جماعت شروع شد؛ در میانه‌های نماز ناگاه متوجه شدند رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌خواهد با شتاب و عجله نماز را تمام کند. خدایا چه شده است؟ مگر بیماری شدیدی بر پیامبر عارض گردیده است؟ او همواره به وقار و آرامش در نماز سفارش می‌کرد؛ اکنون چرا مستحبات نماز را رعایت نمی‌کند؟ آن همه عجله برای چیست؟ چرا؟ چند لحظه نگذشت که نماز به پایان رسید، مردم نزد آن حضرت شتافتند و می‌گفتند: ای رسول خدا! ‌آیا چیزی شده است؟ حادثه بدی رخ داده است؟ چرا نماز را این‌گونه با شتاب و عجله به پایان رساندید؟ پاسخ همه این چراها، فقط این جمله بود که پیامبر به آنها فرمود: «اَما سِمِعْتُم صُراخَ الصّبِیّ؛ آیا شما صدای گریه و جیغ کودک شیرخوار را نشنیدید؟» معلوم شد کودک شیرخواری در نزدیکی آنجا گریه می‌کند و کسی نبود که او را آرام کند، پیامبر نماز را با شتاب تمام کرد تا کودک را آرامش و نوازش دهد».1



برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
هدیه فرشته وحی

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «جبرئیل نزد من آمد و گفت: ای محمد! خداوند بر تو سلام رسانیده، برای تو هدیه‌ای فرستاده که برای هیچ پیامبری نفرستاده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله سؤال کرد: آن هدیه چیست؟ جبرئیل عرض کرد: نمازهای پنج‌گانه را به جماعت گزاردن. حضرت پرسید: ثواب آن چیست؟ جبرئیل گفت: هرگاه در نماز جماعت، دو نفر باشند، خداوند در نامه اعمالشان، برابر هر یک رکعت، ثواب صد و پنجاه نماز ثبت می‌فرماید و اگر سه نفر باشند، برای هر رکعت، ثواب دویست و پنجاه نماز و اگر چهار نفر باشند، برای هر رکعت، ثواب هزار و دویست نماز می‌نویسد ... تا ده نفر و چون تعداد نمازگزاران بیش از ده نفر باشد، اگر تمام دریاها، مرکب و درخت‌ها، قلم و جن و انس و ملایکه، نویسنده شوند نمی‌‌توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند».1



برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه 1393/10/18 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
نماز پیش از اسلام از دیدگاه قرآن و احادیث
 قرآن:

«پروردگارا، من [ یکى ] از فرزندانم را در درّه اى بى کشت و زرع، نزد خانه محترم تو، سکونت دادم. پروردگارا، تا نماز را به پا دارند، پس دلهاى برخى از مردم را به سوى آنان گرایش ده و آنان را از محصولات ده، [ مورد نیازشان روزى باشد که سپاسگزارى کنند.»
«وچون از بنى اسرائیل پیمان محکم گرفتیم که جز خدا را نپرستید و به پدر و خوش مادر و خویشان و یتیمان و مستمندان احسان کنید و با مردم سخن [ به زبانِ ] بگویید و نماز را بر پا دارید و زکات را بدهید؛ آنگاه، جز اندکى از شما، روى [ همگى برگرداندید.»
«و آنان را پیشوایانى قرار دادیم که به فرمان ما هدایت مى کردند و به ایشان انجام دادن کارهاى نیک و بر پا داشتن نماز و دادن زکات را وحى کردیم و آنان پرستنده ما بودند.»
«و به موسى و برادرش وحى کردیم که شما دو تن براى قوم خود در مصر خانه هایى ترتیب دهید و سراهایتان را رو به روى هم قرار دهید و نماز برپا دارید و مؤمنان را مژده ده.»
«پس در حالى که وى [ زکریا ] در محرابش به نماز ایستاده بود، فرشتگان، او را ندا در دادند که خداوند تو را به [ ولادت ] یحیى ـ که تصدیق کننده [ حقانیت ] کلمة الله [ = عیسى است و بزرگوار و خویشتندار [ =پرهیزنده از زنان و پیامبرى از شایستگان است ـ مژده مى دهد».
«و هر جا که باشم مرا با برکت ساخته و تا زنده ام به نماز و زکات سفارشم کرده است.»


1 ـ خداوند تبارک و تعالى در مناجات پیامبرش موسى علیه السّلام با او: پیوسته بر نماز مواظبت کن، که نزد من جایگاهى ویژه و عهدى محکم دارد.

2 ـ امام صادق علیه السّلام :
لقمان به پسرش گفت: پسرکم، هنگامى که وقت نماز در رسید، به خاطر هیچ چیز ، آن را به تأخیر مینداز و از آن آسوده خاطر شو که آن وام است.           


برچسب :
نوشته شده در چهارشنبه 1393/10/17 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
درمان حواس پرتی در نماز

 نماز

یکیاز دردآورترین مسائلی که برای ما مسلمانان وجود دارد و همیشه باعث رنجش خاطر ما شده این است که در حال نماز خواندن حضور ذهن نداریم و در آن چند دقیقه نمی‌توانیم افکار خود را متمرکز کنیم و بهتر و بیشتر در عالم ملکوتی وروحانی دیدار و لقاء‌ محبوب به پرواز در آییم. حضرت آیت الله جوادی آملی در کتاب مراحل اخلاق در قرآن  می‌فرمایند: «گاهی انسان بر طبق شریعت نماز می‌خواند، یعنی واجبات و مستحبات وضو و نماز را رعایت می‌کند، ولی حضور قلب ندارد این نماز گرچه از نظر فقهی باطل نیست، لیکن از نظر اخلاقی و کلامی نمازی بی اثر است تامین حضور قلب در نماز، بسیار مشکل است. با این که هر نماز چند دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد، این هنر در نمازگزار نیست که موقع نماز خود را ضبط کند. اگر انسان همان چند دقیقه خود را ضبط کند و بداند با چه کسی سخن می‌گوید، بقیه امور او تامین است، ‌‌اما چون در همان چند دقیقه قدرت حضور و ضبط ندارد، سایر امور او هم ناکام است.»


برچسب :
نوشته شده در چهارشنبه 1393/10/17 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر
آیات مربوط به نماز در قرآن کدامند؟ همچنین احادیث؟
 


دوست عزیز آیات و روایاتی که در باره نماز واهمیت آن بیان شده در حد این نوشته نیست اما در این باره سعی می کنیم در حد اختصار به مواردی اشاره کنیم:
1- }«أَقِمِ الصَّلاهَ لِذِکْرِى »{A؛V}طه (20 )، آیه 14.{V ؛ «نماز را به یاد من به پاى دارید».
2-}«واستعینوا بالصبر و الصلاه و انها لکبیره الا علی الخاشعین»{A از صبر و نماز در برخورد با مشکلات نیرو بگیرید؛ همانا نماز سنگین است مگر برای خاشعان V} (سوره بقره، آیه 45){V
3-}«إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ »نماز انسان را از زشتیها و منکرات باز می دارد.{A؛V}عنکبوت (29)، آیه 45 .
4-خداى تعالى به پیامبرش فرمود:« اقم الصلاه لدلوک الشمس الى غسق اللیل »(سوره اسراء، آیه 78)
5-وهمچنین خداى تعالى فرمود: « حافظوا على الصلوات و الصلوه الوسطى »(سوره بقره، آیه 238
6- «قد افلح من تزکى و ذکّر اسم ربه فصلى »(سوره اعلى، آیه 15)

و هنمچنین روایاتی که در این زمینه می توان به آنها اشاره کرد:
1- رسول اکرم(ص) مى‏فرماید: «لاینال شفاعتى من استخف بصلوته؛ شفاعت من به کسى که نمازش را سبک بشمارد نمى‏رسد»، (میزان‏الحکمه ج 5ص 117).
2-وهمچنین از رسو اکرم(ص) است که فرمودند: «ما من عبد اهتم بمواقیت الصلوه و مواضع الشمس الا ضمنت له الروح عند الموت و انقطاع الهموم و الاحزان و النجاه من النار; هیچ بنده ای نیست که به وقت های نماز (اول وقت ) و حرکت های خورشید برای نماز اهتمام ورزد مگر این که من سه چیز را برایش ضمانت می کنم : 1- نشاطی آرامش بخش هنگام مردن, 2- جدایی از ناراحتی ها و اندوه ها, 3- نجات از آتش. در این باب پیوسته باید بخواند, بگوید, بشنود و بیندیشد تا رفته رفته اعتقاد به باور بدل گردد».
امام على(ع) فرمود: «الصلوه قربان لکل تقى (7)، نماز وسیله تقرب هر پرهیز کارى به خداوند است».
3-وهمچنین امیرمؤمنان در نامه 27 نهج البلاغه می فرمایند: H} «... و اعلم ان کل شی من عملک تبع لصلاتک» {H و بدان که محور قبولی تمام کارهای تو نماز است»
4- نماز بعنوان یک عامل «گناه زدا» بر شمرده شده است چنانکه امیر مؤمنان می فرماید: H}«و انها لتحت الذنوب حت الورق و تطلقها اطلاق الربق؛ {H نماز گناهان را مثل برگ درختان می ریزد و گردن انسان را از ریسمان گناه آزاد می کند. آنگاه در ادامه تشبیهی جالب از پیامبر اکرم(ص) نقل می فرماید که: «رسول خدا(ص) نماز را به چشمه آب گرم تشبیه فرموده که بر در خانه مردی باشد و شبانه روزی پنج مرتبه از آن شستشو کند، پس (معلوم است) دیگر بر چنین کسی چرک باقی نخواهد ماند» V} (نهج البلاغه، خ 199)
5-علی(ع) در حدیث معروفی که فلسفه های عبادات اسلامی در آن منعکس شده است بعد از ایمان، نخستین عبادت را که نماز است را تبیین می کند. می فرماید: فرض الله الایمان تطهیرا من الشرک و الصلوه تنزیها عن الکبر-خداوند ایمان را برای پاکسازی انسانها از شرک و واجب کرده است و نماز را برای پاکسازی از کبر.
6-نماز وسیله پرورش، فضایل اخلاق و تکامل معنوی انسان است چرا که انسان را از جهان محدود مادی و چهار دیوار عالم طبیعت بیرون می برد. نماز به سایر اعمال انسان ارزش و روح می دهد. چرا که نماز روح اخلاص را زنده می کند، در حدیث معروف از امام علی(ع) می خوانیم: «الله الله فی الصلوه فانها عمود دینکم- خدا را خدا را درباره نماز، چرا که نماز ستون دین شماست.
و امام صادق(ع)، آن را آخرین و مهم‏ترین سفارش‏هاى پیامبران دانسته است. V}«اَحَبُّ الْاَعْمالِ اِلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ الصَّلاهُ وَ هِىَ آخِرُ وَصایا الْاَنْبِیاء»: (کافى، ج 3 ).{V
7- امام صادق(ع) : «قال الصادق(ع): اوّل ما یحاسب به العبد الصّلوه، فان قبلت قبل سائر عمله و ان ردّت علیه، ردّ علیه سائر عمله» ؛ «اولین چیزى که مورد سؤال قیامت واقع مى‏شود، نماز است اگر نماز قبول شد، سایر اعمال نیز به تبع آن پذیرفته مى‏شود و گرنه سایر اعمال نیز مردود مى‏شود».
8- امام صادق(ع) مى‏فرماید: «لاتنال شفاعتنا من استخف بالصلوه؛ شفاعت ما به کسى که نماز را سبک بشمارد نمى‏رسد»، (کافى ج 3 ص 270).
9- عن الصادق(ع) قال قال رسول الله(ص): «لیس منی من استخف بالصلوه لایرد علی الحوض لا والله ; امام صادق(ع) فرمود که رسول اکرم(ص) فرموده است : به خدا قسم از من نیست کسی که نماز را سبک بشمارد و در حوض کوثر بر من وارد نمی شود» V}(سفینه البحار, شیخ عباس قمی, ماده صلاه).{V
10-حضرت فاطمه(س) نیز مى‏فرماید: «جعل اللّه‏ الصلاه تنزیها لکم من الکبر؛ خداوند نماز را مقرّر داشت تا دامن انسان را از کبر و منیّت پاک گرداند».
نماز دارای آثار وبرکاتی است:
1- احیاى ذکر خدا در فرد و جامعه A}«أَقِمِ الصَّلاهَ لِذِکْرِى »{A؛V}طه (20 )، آیه 14.{V ؛
2. کسب آرامش درونى A}«أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ »{A؛V}رعد (13)، آیه 28 .{V ؛
3. بهترین عامل باز دارنده از فحشا و منکر A}«إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ »{A؛V}عنکبوت (29)، آیه 45 .{V ؛
4. بهترین وسیله تقوا و پرهیزکارى A}«یا أَیُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا... لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ »{A؛V}بقره (2)، آیه 21 .{V.

برچسب :
نوشته شده در چهارشنبه 1393/10/17 توسط rasoul1517 | لينك ثابت | (0) نظر

X