نظیر: سلیمان بی ایمان، یک من آرد، نیم من نان؟
کاربرد: این ضرب المثل که مصداق زیادی در جامعه ی امروزی ما دارد، نشانگر آن است که برخی افراد زاهد صفت اما فرصت طلب و متقلب و چاپلوس از خواندن نماز شب، عقب نمی مانند (که ثواب زیادی هم دارد) اما در عمل در کسب و تجارت پیشگی خود از وحشتناک ترین دوز و کََلَک ها و روباه صفتی خود غافل نیستند. و با تقلب و اختلاس و احتکار و ... باعث فسادهای بی شماری می شوند. مثل برخی بازاری های امروز که تا وقت اذان و نماز می شود کسب و تجارت خود را رها می کنند و راهی مسجد می گردند و به زهد و عبادت می پردازند و آن چنان افراط می ورزند که با اصطلاح اثر مهر جانماز در پیشانی آنان هویدا می شود. البته اثر چربی پیشانی آنان روی مهر می ماند، اما اگر به وضع کاسب پیشگی آنان نظری دقیق افکنیم ریاکار بودن و محافظه کاری و عوام فریبی آنان مشاهده خواهد شد. و آنها این گونه اعمال را برای جلب اعتماد دیگران انجام می دهند تا به اعتبار و منزلت خود بیفزایند؛ و بهتر به کسب و تجارت خود بپردازند. و مقام نماز را که عالی ترین جلوه ی عابد و معبود است تا چه حد، تنزل می دهند. (والله اعلم)
1-لباس نماز گذار:
شرایط لباس نماز گذار : پاک باشد ،غصبی نباشد،از اجزای مردار نباشد ، از اجزای حیوان حرام گوشت نباشد ،طلا بافت نباشد ، از ابریشم خالص نباشد . دو شرط آخر اختصاص به لباس مردان دارد.
2-مکان:
مباح باشد ، بی حرکت باشد، جایی نباشد که اطمینان دارد نمی تواند نماز را در آن جا تمام کند ، جایی نباشد که توقف در آن حرام است ،جایی نباشد که ایستادن و نشستن در آن حرام است ،جایی نباشد که که نتواند در آن واجبات را انجام دهد ، جلوتر از قبر پیغمبر و امام (ع)نباشد ،محل سجده ی نماز گذار پاک باشد، موجب نجاست لباس و بدن نماز گذار نشود. مکان مرد بر زن مقدم باشد ، مسطح باشد.
۳-قبله
در این جا یعنی خانه کعبه که در مکه معظمه است.در نماز باید صورت و سینه و شکم و جلوی پاها رو به قبله باشد و در موقع ایستادن لازم نیست نوک انگشتان پا هم رو به قبله باشد گر چه موافق احتیاط است.
منبع:احکام آموزشی عبادات سطح 1محمد رضا مشفقی پور)
قالَ الإمام الجواد - علیه السلام - : مَنْ أتَمَّ رُکُوعَهُ لَمْ تُدْخِلْهُ وَحْشَهُ الْقَبْرِ.
«الکافی، ج 3، ص 321، ح 7»
امام جواد - علیه السلام - فرمود: هرکس رکوع نمازش را به طور کامل و صحیح انجام دهد، وحشت قبر بر او وارد نخواهد شد.
نماز شب را چگونه باید خواند و چند رکعت دارد و در هر رکعت چه ذکر هایی باید گفت؟
نماز شب 11 رکعت است. 8 رکعت آن را به نیت نافله شب، و مانند نماز صبح به صورت 4 تا دو رکعتی میخوانند. دو رکعت دیگر به نام "شفع" نامیده میشود، و در این دو رکعت نیز میتوان در هر رکعت پس از سوره حمد، سوره توحید را خواند، و همچنین هر کس بخواهد میتواند در رکعت اول پس از حمد سوره "قل اعوذ برب الناس"، و در رکعت دوم پس از حمد سوره "قل اعوذ برب الفلق" را بخواند.
یک رکعت دیگر به نام "وتر" نامیده میشود، در این نماز یک رکعتی هم میتوان پس از سوره حمد سوره توحید را خواند و همچنین هر کس بخواهد میتواند پس از حمد سوره توحید را سه مرتبه و پس از آن "معوذتین" یعنی سوره "قل اعوذ برب الناس" و سوره "قل اعوذ برب الفلق" را بخواند. سپس دست به قنوت بلند کند و پس از خواندن ذکر قنوت، برای مؤمنان دیگر نیز دعا کند، و مستحب است برای چهل مؤمن دعا کند، چرا که نقل شده کسی که برای چهل مؤمن دعا کند دعایش مستجاب میشود.
در قنوت می توان به جای نام بردن چهل مومن، به ذکر "اللهم اغفر للمومنین و المومنات و المسلمین و المسلمات، الأحیاء منهم و الأموات بجاه محمد و آله" نیز اکتفا نمود.
پس از آن هفتاد مرتبه بگوید: "استغفرالله ربی و اتوب الیه" کما اینکه رسول گرامی اسلام(ص) در نمازشان چنین میکردند. پس از آن هفت مرتبه بگوید: "هذا مقام العائذ بک منالنار".
و همچنین روایت شده که امام سجاد(ع) در نماز شب خود 300 مرتبه میگفت: «العَفو، العَفو...».
پس از قنوت به رکوع، و پس از آن به سجده رفته و با تشهد و سلام نماز را به پایان میرسانید، و مشغول ذکر تسبیحات حضرت زهرا(س) میشوید.
پیروز باشید.
موسسه ذکر ـ قم.
ســوال: حالتهای مختلف در اتصال به نماز جماعت در رکوع رو میشه بیان فرمایید؟
حالت اول: امام در رکوع است و نمازگزار به ذکر رکوع می رسد = نماز درست است
حالت دوم: ذکر رکوع امام تمام شده اما نمازگزار خود را به رکوع می رساند = نماز درست است
حالت سوم: مأموم تکبیره الاحرام را می گوید اما امام سر از رکوع بر می دارد = همه مراجع : نماز فرادی می شود.
(مراجعی مثل امام و مقام معظم رهبری می فرمایند: می تواند به ایستد تا امام به رکعت بعد برسد و از آنجا نماز را ادامه دهد به شرط آنکه امام نماز را خیلی آهسته نخواند. و مراجعی مانند آیت الله سیستانی می فرمایند: می تواند با امام جماعت نماز را ادامه دهد و در رکعت بعد یک تکبیرالاحرام بگوید و آن رکعت را رکعت اول خود قرار دهد)
حالت چهارم: ماموم تکبیره الاحرام را می گوید وبه رکوع می رود اما به رکوع امام نمی رسد یا شک دارد که رسیده یا نه = اگر از ابتدا اطمینان داشت که اگر به رکوع برود میرسد و حال اتفاقاً نرسید فرادی از همانجا صحیح است اما اگر اطمینان به رسیدن نداشت نماز باطل است.
اسرار نماز
خدمت حضرت رسول خدا(ص) آمد ،حضرت فرمود با گوسفندات چه کردی؟
عرض کرد ای رسول خدا داستان شگفت آوری برای آن هاست ،حضرت فرمود :چه قصه ای ؟ عرض کرد ای رسول خدا در آن میان که به نماز ایستاده بودم ناگاه گرگی بر گوسفندان حمله کرد،به خود گفتم پروردگارا نمازم ،گوسفندانم ،شیطان بدلم افکند که ای اباذر کجایی تو؟ اگر گرگ ها بر گوسفندانت حمله کنند تو در نماز باشی ،تمام آن ها را نابود کنند و چیزی برای زندگی تو در دنیا به جا نمی ماند .
به شیطان گفتم توحید خدا و ایمان به محمد رسول خدا (ص) و دوستی برادرش، آقای مردم، ُعلی بن ابی طالب و دوستی امامان طاهرین و پاکیزگان از نسل علی و دشمنی دشمنانشان برای من باقی می ماند و هر چه که از دنیا از دست برود بعد از این باطل است ، سپس مشغول نماز شدم ،گرگ آمد و گوسفندی را گرفت و رفت به طوری که من می دیدم ناگاه شیری به گرگ رو آورد و او را پاره کرد و دو نیم کرد و گوسفند را خلاص کرد و بلکه برگرداند . بعد فریاد زد ای اباذر سرگرم نمازت شو که همانا خدای سبحان مرا مامور نگهداری گوسفندان تو کرده تا زمانی که نمازت را بخوانی ، من مشغول نماز شدم . شگفتی مرا فرا گرفت که جز خدای سبحان کسی نمی دانست سپس شیر آمد و گفت برو به سوی محمد (ص) و از طرف من به او سلام برسان و به او خبر ده که همراه و صحابه ات را خدا گرامی داشت . شیری را موکل کرد برای نگهداری گوسفندانش ، سپس رسول خدا شادمان شد و اطرافیانش از شنیدن این قصه تعجب کردند.
اگر نه روی دل اندر برابرت دارم
من این نماز حساب نماز نشمارم
مراد من ز نماز آن بود که پنهانی
حدیث درد فراق تو با تو بگذارم
و گر نه این چه نمازی بود که من با تو
نشسته روی به محراب و دل بیازارم
منبع: (کتاب: درسنامه تبلیغی احکام -مولفین: حسن هرمز ُمحمود محمدی)
چکیده
هر چند پرستش، به عنوان بخشی اساسی از تدین، در عمل دینی ادیان ابراهیمی، در قالب عبادت متجلی شده است؛ اما تنها در اسلام است که این عمل عبادی در زندگی روزمره مسلمین با خواندن نماز عینیت مییابد و گرانیگاه عبادت شناخته میشود.
مسأله پژوهش این است که هر چند در سپهر معارف اسلامی و فقه شیعی، وجوب اقامه نماز، به عنوان نماد و شاخصی دینی، اسلامیت، ایمان به خداوند و ادای عبودیت را ترویج میکند؛ اما نحوه توجه به نماز و نیز ماهیت کمی و کیفی ایفای این فریضه واجب و همچنین مراتب شکلی و محتوایی آن در بین مسلمانان ایرانی با چالشهایی مواجه است.
نماز جمعه در رأس همه امور است
یکى از مهمترین چیزهایى که در این انقلاب حاصل شد قضیه نماز جمعه است، که در زمان سابق در بین ما متروک، و در بین اهل سنت به طور دلخواه نبود و غالباً تحت نفوذ قدرتها انجام مىگرفت، که بحمد اللَّه در این نهضت نماز جمعه با محتواى حقیقى آن تحقق یافت، و آقایان باید با سفارش به مردم و نسلهاى آینده به این مسأله اهمیت بدهند که نماز جمعه در رأس همه امور است، و مردم را مجتمع کنند که در این امر خللى وارد نشود. منصب امامت جمعه، یعنى منصب تماس روحانیت با ملت، و روحانیت با مجلس و دولت، و این از امورى است که با دست تواناى ائمه جمعه انجام مىگیرد، که امید است هر روز بیشتر و بهتر انجام شود، و جمعیتها بیشتر بیایند، و این سنت حسنهاى باشد که براى مردم و آیندگان محفوظ بماند .
صحیفه امام (ره) ج ۱۸، ص ۱۹۵
آنتونی بارنت می نویسد : عادت به استحمام که در عصر جدید درمغرب زمین متدوال شد است شاید در پیشگیری از بیمارها همان اندازه موثر بوده است که مراقب از منابع آب اثر داشته است . در سال 1842 وقتی که از یک کارگز معدن در ” لانکاشایر” می پرسند ، کارگران زغال کش هر چند وقت یکبار بدن خود را می شویند ؟ او جواب می دهد : آنها هیچوقت بدن خود را نمی شویند ؟1؟ من هم هیچوقت بدن خود را نمی شویم ، پیراهن من چرک بدنم را پاک می کند ....!؟
و از آن گویاتر ، یادداشتهای روزانه دریاسالار ساموئل پپیز است که با شادی درباره پیدا کردن بیست شپش در یک شب ، در موهای سر خود نوشته است : ” روزهای روز بود که این اندازه نداشتم ، بنابراین امشب با رضای خاطر فراوان به رختخواب رفتیم !؟!
گته های این نویسنده آمریکایی نشانگر این موضوع است که غرب به ظاهر متمدن ، تا گذشته نه چندان دور ، به اهمیت استحمام و دوری از کثافات در پیشگیری از بیماریها ناآگاه بوده است و شاهد این مدعا نیز بروز اپیدمی های بزرگ بیماریهای مانند ”تیفوس ”است که در قرن اخیز به علت عدم رعایت نظافت شخصی به مرگ و میرهای حشتناک و نابودی انسانهای بسیاری منتهی شده است .در حالیکه تاریخ مسلمانان بندرت شاهد اپیدمی های اینچنین مرگبار حتی در قرنهای دور بوده است .
نماز جمعه
دو رکعت است و مثل نماز صبح مى باشد. این نماز داراى دو قنوت است . قنوت اول قبل از رکوع رکعت اول و قنوت دوم پس از رکوع رکعت دوم است . نماز جمعه داراى دو خطبه است که مانند اصل نماز، واجب بوده و باید توسط امام جمعه ایراد شود. بدون این دو خطبه ، نماز جمعه محقق نمى شود و واجب است دو خطبه را قبل از نماز جمعه بخواند.